Przy doborze wielkości ciasta, tortu weselnego, tortu urodzinowego czy okolicznościowego, większość klientów kieruje się wyłącznie jednym parametrem: wagą. Należy jednak pamiętać, że jedna porcja brownie lub ciasta piernikowego będzie dużo cięższa niż jedna porcja lekkiego biszkoptu lub bezy.
W naszej cukierni postanowiliśmy zrezygnować z przelicznika wagowego i w to miejsce zaproponować przelicznik na podstawie objętości.
W poniższym kalkulatorze pierwszym suwakiem wybierasz wielkość porcji (między 130 a 160 cm³). Aby dokładniej uzmysłowić sobie te wielkości wyobraź sobie, że pojemność kubka kuchennego to 250 cm³. Standardowa porcja tortu to jakieś 140-145 cm³. Przy lekkich torcikach na biszkopcie z warstwą z bezy goście pozwalają sobie na nieco większe porcje, nawet do 160cm³.
Kolejne dwa suwaki odpowiadają za wysokość oraz średnicę tortu. Standardowo nasze torty mają 10 cm wysokości a najczęściej zamawiany rozmiar to 18-20 cm, co daje ok 20 normalnej wielkości porcji tortu (3 warstwy biszkoptu przekładane kremem).
Podane poniżej ceny poszczególnych rodzajów tortów nie zawierają ceny dekoracji.
Wielkość porcji: ... cm3
mała
duża
Wysokość piętra: 10 cm
7 cm
14 cm
Średnica tortu: 16 cm
15 cm
35 cm
Liczba porcji:
Smak Premium: X zł
W przypadku tortu piętrowego musisz przeliczyć sobie każde piętro osobno. Pamiętaj też, że w niektórych tortach piętrowych ukryty jest stelaż, na którym stoją kolejne piętra, przez co ilość dostępnych porcji nieco się zmniejszy.