Jak dobrać odpowiednią wielkość tortu do ilości gości?

Tort artystyczny

Przy doborze wielkości ciasta, tortu weselnego, tortu urodzinowego czy okolicznościowego, większość klientów kieruje się wyłącznie jednym parametrem: wagą. Należy jednak pamiętać, że jedna porcja brownie lub ciasta piernikowego będzie dużo cięższa niż jedna porcja lekkiego biszkoptu lub bezy.

W naszej cukierni postanowiliśmy zrezygnować z przelicznika wagowego i w to miejsce zaproponować przelicznik na podstawie objętości.

W poniższym kalkulatorze pierwszym suwakiem wybierasz wielkość porcji (między 130 a 160 cm³).  Aby dokładniej uzmysłowić sobie te wielkości wyobraź sobie, że pojemność kubka kuchennego to 250 cm³. Standardowa porcja tortu to jakieś 140-145 cm³. Przy lekkich torcikach na biszkopcie z warstwą z bezy goście pozwalają sobie na nieco większe porcje, nawet do 160cm³.

Kolejne dwa suwaki odpowiadają za wysokość oraz średnicę tortu. Standardowo nasze torty mają 10 cm wysokości a najczęściej zamawiany rozmiar to 18-20 cm, co daje ok 20 normalnej wielkości porcji tortu (3 warstwy biszkoptu przekładane kremem).

Podane poniżej ceny poszczególnych rodzajów tortów nie zawierają ceny dekoracji.

Wielkość porcji: ... cm3

mała

duża

Wysokość piętra: 10 cm

7 cm

14 cm

Średnica tortu: 16 cm

15 cm

35 cm

Liczba porcji:

X
Przybliżona cena: X
Smak Premium: X

W przypadku tortu piętrowego musisz przeliczyć sobie każde piętro osobno. Pamiętaj też, że w niektórych tortach piętrowych ukryty jest stelaż, na którym stoją kolejne piętra, przez co ilość dostępnych porcji nieco się zmniejszy.