Cake Pops

Cake Pops to – najprościej ujmując – połączenie babeczki i lizaka. Powstają poprzez uformowanie kulki z pokruszonego ciasta. Aby było to wykonalne należy użyć jakiegoś spoiwa – zazwyczaj dobrze w tej roli sprawdza się mascarpone, ale dzieciaki przepadają za CakePopsami z masłem czekoladowym. 

Cake Popsy możemy dekorować na wiele sposobów. Zazwyczaj zanurzamy je w białej czekoladzie, którą w zależności od potrzeb możemy zabarwić na dowolny kolor. Można również udekorować je kolorowymi posypkami.

Cake Popsy mogą przybierać różne kształty – nie tylko kulki. Wykorzystując elementy z masy cukrowej lub marcepanowej możemy w ten sposób stworzyć głowy różnych postaci lub zwierzątek. Ograniczeniem jest tu wyłącznie nasza wyobraźnia!

Historia CakePopsów

Cake Pops nie mają tak długiej historii jak np. cupcakes. Artykułów na ich temat nie mogłam znaleźć nawet w wikipedii. Wiele źrodeł wskazuje na bakerella.com gdzie autorka przyznaje, że przed kilkoma laty stworzyła swoje pierwsze ciasteczkowe lizaki. 

W ich popularyzacji pomogła Martha Stewart – po jej telewizyjnym show świat (a właściwie jego amerykańska część) zachwycił się tymi słodkościami na patyku. Można je było zobaczyć na okładkach najpopularniejszych magazynów jak np. People, powstały dziesiątki książek z przepisami i inspiracjami a w internecie bez trudu można znaleźć setki nowych pomysłów na cieszące oko kompozycje.

CakePops-owe kompozycje

Cake Pops to wdzięczny element każdego słodkiego stołu lub słodkiego cateringu. Do jego konsumpcji nie potrzebujemy talerzyka i sztućców.

Komponując słodkie stoły zazwyczaj kompozycje z CakePopsów tworzymy na bazie pianki florystycznej lub styropianu, w który wbijamy lizaki. Można z nich również zrobić bukiet i wstawić w wazonie lub innym naczyniu. Jedno jest pewne – CakePopsy są tak urzekające, że na większości przyjęć znikają w pierwszej kolejności!

Ciasto

Proponujemy następujące rodzaje ciasta:

  • biszkopt waniliowy z kremem mascarpone
  • biszkopt czekoladowy z kremem czekoladowo-orzechowym

Na specjalne zamówienie możemy przygotować inne rodzaje i smaki ciast – również ciasto bezglutenowe, bez cukru (z wykorzystaniem maltitolu) lub z uwzględnieniem różnych alergii pokarmowych.

Polewa

Polewa może być wykonana z różnych rodzajów czekolady:

  • czekolada biała (tylko ta czekolada może być barwiona)
  • czekolada mleczna (45% kakao)
  • czekolada gorzka (65% kakao)
Do przygotowania polewy wykorzystujemy własnoręcznie temperowaną czekoladę, którą przygotowujemy z najlepszej belgijskiej kuwertury.

Minimalna wielkość zamówienia to 10 sztuk.