Makaroniki

Francuskie makaroniki

Makaroniki {ang. macaroons} to produkt dla prawdziwych koneserów wyszukanego smaku. Są to ciasteczka przypominające tradycyjne bezy, przyrządzone z białka, cukru i mielonych migdałów. W wersji francuskiej składane są w markizy wypełnione kremem. Makaroniki powinny być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Sztuka ich przyrządzania polega na tym, by skorupka była gładka i niepopękana.

Makaroniki mogą przybrać dowolny kolor, stanowią więc bardzo wdzięczny materiał do produkcji słodkich dekoracji. Cenione są przede wszystkim nie za wygląd, lecz ich delikatny smak.

Makaroniki są popularne na całym świecie a ich regionalne odmiany przyjmują różnorodne kształty i konsystencje.

Stożek z makaroników

Na przyjęcia polecamy kompozycję z makaroników ułożonych na specjalnym plastikowym stożku. W zależności od ilości pięter możemy zmieścić do 70 makaroników. Najmniejszy stożek zmieści ok 30 makaroników.

Pudełka makaroników

Posiadamy w sprzedaży przezroczyste pudełeczka z PCV do zapakowania 3 lub 5 sztuk makaroników. Cena jednego takiego pudełeczka przepasanego kolorową wstążką to 1 zł.

CENNIK

Standardowy makaronik
z kremem

Makaronik z kremem
barwiony lub malowany

Makaronik z dekoracją cukrową
lub otoczką z koralików

Ciasto

Ciasto na makaroniki wykonuje się z mąki migdałowej, cukru i białka. Jest to produkt bezglutenowy. Możliwe jest barwienie ciasta, należy jednak pamiętać, że ciasto z mąki migdałowej nie jest idealnie białe, co wpływa na efekt końcowy. 

Dekoracje

Możliwe jest przyozdobienie makaroników koralikami w wybranym kolorze lub elementami z masy cukrowej lub marcepanowej.

Kremy

Proponujemy następujące smaki kremów:

  • owocowe (cytrynowy, malinowy, wiśniowy, żurawinowy, porzeczkowy)
  • waniliowy
  • gorzka czekolada
  • kawa
  • korzenny
  • orzechowy
  • pistacja
  • solony karmel
Kremy owocowe przygotowujemy na bazie świeżych owoców.