Torty
artystyczne
Poznań

Torty
artystyczne
Poznań

Torty i ciasta

Są imprezy, których nie wyobrażamy sobie bez tortu. Wspaniały, przeważnie wielopiętrowy i elegancko udekorowany tort to bohater każdego przyjęcia, skupiający uwagę gości. Zazwyczaj tort, to kilka warstw naprzemiennie ułożonego ciasta i kremu. Warstwy najczęściej wykonuje się z biszkoptu, bezy lub kruchego ciasta. W zależności od rodzaju kremu, ciasta oraz zastosowanych dekoracji torty mogą przyjmować najróżniejsze formy, kształty i nazwy. 

Poniżej prezentujemy Państwu najpopularniejsze rodzaje tortów, które zamawiają klienci naszej cukierni.

Torty weselne

Scenariusz przyjęcia weselnego zazwyczaj zawiera specjalny moment, w którym Młoda Para kroi tort weselny i częstuje nim gości. Często tort weselny wjeżdża na salę w specjalnej oprawie. Oczekujemy więc, że tort ten nie tylko będzie dobrze smakował, ale przede wszystkim świetnie wyglądał. Jego główne zadanie to zrobić wrażenie na gościach.

Przyjęcia weselne to przeważnie imprezy o dużej liczbie gości, więc torty weselne składamy z wielu pięter. Ostatnio bardzo popularny w Polsce jest tzw. „styl angielski”. Torty tego typu powleczone są masą cukrową lub marcepanową i bogato przyozdobione cukrowymi figurkami i dekoracjami.

Torty urodzinowe

Torty urodzinowe nie są tak bardzo sformalizowane jak torty weselne czy komunijne. Torty te przybierają najdziwniejsze kształty, często nawiązując do hobby i zainteresowań  jubilata. Torty dla dzieci będą nawiązywały do bohaterów popularnych bajek czy zabawek, a torty dla dorosłych… tutaj nie ma żadnych ograniczeń. 

Dysponujemy dużą ilością form w najpopularniejszych kształtach. W przypadku bardzo nietypowych zamówień przygotowujemy duże biszkopty, z których nożem wycinamy określone kształty.

Torty komunijne
torty na chrzest

Torty "nagie" (naked cakes)

Nagie torty to jeden z najnowszych trendów w cukiernictwie. Najprościej ujmując, jest to tort pozbawiony okrycia (czyli masy lub polewy) i widać jego poszczególne warstwy. Również dekoracje takiego tortu są bardziej „surowe” i naturalne niż w stylu angielskim. Królują tutaj owoce i kwiaty. Jeżeli masz dość przesłodzonych tortów klasycznych, jeżeli nie lubisz dużych ilości masy cukrowej udającej kwiatki i ptaszki to jest to propozycja dla Ciebie.

Wydawałoby się, że nagie torty nie mogą być tak eleganckie jak torty powlekane. Nic bardziej mylnego – nagie torty potrafią urzekać swoim minimalizmem i szczerością. Mamy jedynie nadzieję, że niektórzy goście nie pomyślą sobie, że to cukiernik nie zdążył położyć wszystkich dekoracji…

Drip cake (tort ociekający)

Tort ociekający, podobnie jak tort nagi dla niektórych wygląda jak niedokończona praca cukiernika.

Jest to tort polany czekoladą (lub inną polewą) w taki sposób, aby na jego brzegach powstały jedynie ściekające smugi. Pokrycie polewą w taki sposób, aby zacieki wyglądały na równomierne i estetyczne jest dość trudne, ale efekt końcowy jest niezwykle interesujący.

Torty ociekające, podobnie jak nagie torty to jeden z najnowszych trendów w zdobieniu ciast.

Foto torty
torty ze zdjęciem

Jeżeli chcesz, by na torcie został odwzorowany bardzo skomplikowany kształt, logotyp lub zdjęcie, którego nie da się wyciąć z masy cukrowej, wówczas wykonujemy specjalny jadalny wydruk. Przy wykorzystaniu tuszów spożywczych nanosimy zdjęcie na specjalny papier cukrowy lub opłatkowy a następnie przyklejamy go do tortu. 

Maksymalna wielkość wydruku to format A4.

Letter cake
number cake

Letter cakes to nowy trend w cukiernictwie – są to torty w kształcie liter lub cyfr. Kształt litery formowany jest z ciasta półkruchego lub kruchego jeszcze przed upieczeniem  a następnie bogato dekorowany owocami, kwiatami, słodyczami i elementami z masy cukrowej.

Na razie Letter Cakes szybko zdobywają popularność i podbijają instagrama. Czas pokaże, czy wejdą na stałe do kanonu cukiernictwa.

Torty „przestrzenne” to kreacje z pogranicza rzeźbiarstwa i cukiernictwa. Nazywamy w ten sposób torty, które nie mają tradycyjnych kształtów – to bardziej jadalne rzeźby wypełnione ciastem i kremem.

W naszych kreacjach staramy się zachować umiar i większy nacisk kładziemy na sferę cukierniczą niż rzeźbiarską. Odwrotny trend panuje na rynku amerykańskim, gdzie stosuje się ubogie wypełnienia i duża część tortu jest niejadalna.

Torty 3D

Masz własną wizję tortu? Chcesz zamówić tort, który widziałaś/-eś w internecie a nie opisaliśmy go powyżej? Prześlij nam jego zdjęcie a my przygotujemy go dla Ciebie. Dla nas nie ma rzeczy niemożliwych a ambitne wyzwania to nasz żywioł.

CENNIK

Wybierając rozmiar tortu najprościej zastosować przelicznik: 100 g tortu netto (czyli bez elementów dekoracyjnych) na jedną osobę. Należy uwzględnić stylistykę tortu: dekoracje cukrowe w stylu angielskim mogą stanowić nawet 20% wagi tortu. 

Wysokość pojedynczego piętra to ok 7 cm (trzy warstwy ciasta i dwie warstwy kremu)

Dla Państwa wygody przedstawiamy tabelę, w której podajemy orientacyjne wielkości i wagi poszczególnych pięter tortu.

średnica
piętra
przybliżona
waga
ilość
porcji
przybliżona
cena
16 cm 1.0 kg 8 - 10 180 zł
18 cm 1.5 kg 12 - 15 220 zł
20 cm 1.8 kg 16 - 20 250 zł
22 cm 2.0 kg 20 - 24 270 zł
24 cm 2.5 kg 22 - 28 290 zł
26 cm 2.8 kg 28 - 32 310 zł
28 cm 3.0 kg 30 - 35 340 zł

Elementy dodatkowe:

  • rzeźba cukrowa – figurka o wysokości ok 4-5 cm – cena od 50zł
  • figurka o wysokości ok 8-10 cm – cena od 70 zł
  • kolorowy wydruk atramentem spożywczym na masie cukrowej – cena 25zł / A4

Polecamy następujące kombinacje smaków:

  • biszkopt czekoladowy, konfitura malinowa, krem z musem z malin (w sezonie z dodatkiem świeżych malin)
  • biszkopt czekoladowy, krem z musem z owoców leśnych (w sezonie z dodatkiem jagody lub borówki)
  • biszkopt czekoladowy, krem z musem z truskawek (z dodatkiem świeżych truskawek)
  • biszkopt czekoladowy, mus z pomarańczy
  • wilgotny czekoladowy biszkopt, warstwa solonego karmelu, czekoladowy krem na bazie belgijskiej czekolady
  • biszkopt czekoladowy nasączony alkoholem, krem czekoladowy z wiśniami, konfitura wiśniowa

Dostępne rodzaje ciasta:

  • biszkopt waniliowy
  • biszkopt kakaowy
  • biszkopt czekoladowy

Kremy na bazie bitej śmietany:

  • malinowy
  • truskawkowy
  • gruszkowy
  • owoce leśne
  • pomarańczowy
  • czekoladowy

Kremy na bazie masła:

  • krem waniliowy
  • krem z czekolady mlecznej
  • krem z czekolady gorzkiej

GALERIA