Drip Cakes – czyli tzw. „torty ociekające” to bardzo modny trend w cukiernictwie. Zarówno klienci jak i cukiernicy poczuli już chyba lekkie znudzenie stylem angielskim i tortami pokrytymi masą cukrową. Drip Cakes wprowadzają artystyczny bałagan na torcie. Polewa spływa z górnej krawędzi po bocznych ściankach tortu tworząc atrakcyjne wzory. Na górze tortu również sporo się dzieje. Dekoracje mogą stanowić przeróżne wyroby cukiernicze: beziki, francuskie makaroniki, migdały w lukrze, czekolada, lizaki a nawet kwiaty.
Pomimo pozornego chaosu drip cakes są bardzo trudne w wykonaniu. Polewa musi spływać równo, w miarę regularnie i w niezbyt dużych ilościach aby nie dotarła do spodu tortu tworząc kleksy. Wszystkie pozostałe dekoracje muszą ze sobą współgrać, aby utworzyć estetyczną całość.
Styl „drip” pasuje na każdą okazję. Mogą to być torty urodzinowe, torty firmowe jak i torty weselne. Dekoracja ociekająca może być wykonana zarówno na torcie w stylu angielskim, pokrytym masą cukrową jak i na torcie nagim lub pokrytym kolorowym kremem.