Torty nagie – tzw. „naked cakes” – pokryte bardzo cienką warstwą kremu, spod której prześwitują warstwy biszkoptu. Są zdecydowanie „lżejsze” od tortów w stylu angielskim, pokrytych grubą warstwą masy cukrowej oraz bogatymi zdobieniami. W prostocie wykonania drzemie ich niesamowity urok. Często dekorujemy je świeżymi owocami sezonowymi lub żywymi kwiatami. Na życzenie klienta wykorzystujemy kwiaty posiadające „certyfikat jadalności”, wyhodowane bez użycia żadnej chemii i pestycydów. Nasi klienci najczęściej wybierali lawendę, bratek, różę, storczyk, smagliczkę i czarnuszkę.
Popularną odmianą tych tortów są torty „semi-naked” – torty półnagie, pokryte nieco grubszą warstwą kremu, jednak nie na tyle grubą, by ukryć wszystkie fragmenty biszkoptu, często tworząc ciekawe faktury lub wzory.
Torty nagie doskonale pasują do Słodkich Stołów w klimacie rustykalnym, wiejskim. Doskonale komponują się w dekoracjach kwiatowych, naturalnych. Często wybierane są na przyjęcia weselne w stylu „boho”.